20090403

My Interview for JPA schoolarship

Okayy, since not all students really get the expriences to be interview for the JPA schoolarship, I'll story my experience.

Aku punya interview pukul 8 pagi, but aku sampai ke Putrajaya pukul 8.30. Dan ayah sudah mula bising dalam kereta sebab pagi tadi aku bersiap lambat sangat. Ayah takut aku tertinggal giliran untuk ditemuduga. Aku macam biasa, buat muka tak bersalah dan cool je. Yaa, aku memang begitu kalau kena salahkan tentang sesuatu. Rupanya aku sampai lambat, temuduga pun belum bermula lagi. Cehh, ayah je tergopoh gopoh.

Dan yang paling mengejutkan, sampai je kat PICC putrajaya, aku terus dipanggil untuk ditemuduga. WHOA! Kenapa lah cepat sangat nama aku kena panggil. Takpe lah, habis cepat lagi bagus.

Dalam satu sesi temuduga, 6 orang akan dipanggil sekali gus untuk masuk dalam bilik temuduga. So, takdelah aku nervous sangat, masuk ramai ramai. Pastu orang sebelah aku cakap kat aku,

'' You know what, I can't see your calm face! How did you do that? ''

Aku gelak jelah. Ya, mula mula memanglah rasa gemuruh, tapi bila dah mula cakap, HAA, LAJU JELAH AKU CAKAP. TAKDE NOKTAH NOKTAH DAH. *gelak*

Mula sekali, dia suruh kiteorang perkenalkan diri masing masing. Aku kan memang suka bercerita, aku bantai jelah cerita pasal famili aku. Okayy, to be frank, AKU LUPA KEJAP NAMA SEKOLAH MENENGAH AKU YANG LEPAS APA. Sorry, I'm not a good student. *gelak lagi*

To be frank, one more time, aku tak tahu pun apa itu sains sosial(bidang yang aku mohon). Aku datang ke PICC tanpa bersedia apa apa. Nasib baik, orang sebelah aku pun nak ambil bidang sains sosial, so dia terangkan sikit sikit apa itu sains sosial.

Then, orang yang temuduga tu tanya, why do you want to pursue this course?

My answer would be like this, because I want to be a journalist and working in a company that based on Mass media and Comunication. Besides, I do love writing. And I have my own blog. Thats why I want to pursue this course.

Bila masuk sesi kedua, orang yang temuduga tu bagi kiteorang topik dan kiteorang semua perlu berbincang tentang topik itu.

Our topic: What should government do to enhance the English learning among the younger generations?

My answer would be like this, government should done more competition based on English among the students, such as debate, public speaking. And so on.

**********

Lepas sudah habis semua sesi tu, budak sebelah aku cakap lagi,

'' I don't believe you are from Islamic school! ''

'' Why you don't believe that fact? ''

'' From what I can see, your style, the way you speak. Everythings! ''

'' Hahaha, I guess that will be such a compliment for me. ''

**********

Lepas itu, balik rumah! Okayy, that's all. Dan tiada apa yang perlu ditakutkan sebenarnya. Asalkan ada confident, and everythings would be FINE. Lastly, doakan jelah aku dan budak budak yang lain dapat tawaran biasiswa ini. Aminn ;)

Result akan tahu dalam masa bulan 5 nanti.

Haha, saja nak letak.

14 ulasan:

Farim Shahnan berkata...

... haha.
bukan i want to a journalism la, because i want to be a journalist.
AKU DOAKAN KAU DAPAT WEH!!

mimie berkata...

gooooo abid! kau nampak kan banner aku bawak besau besau tadi, HAHAHA :D

abidkamaz berkata...

Okayy farim.

hehehee, aku NAMPAK NAMPAK banner kaw tadi. BESAR gilaa banner kaw mie

nurdin berkata...

hebat la kamu.. =D
good luck...

fezaL Mohd berkata...

wahhh kalo dpt menjamin masa depan ;)

dLa berkata...

akak doakan abid dapat punye ahh :)

najwa. berkata...

well done dear eheheh

merahh berkata...

hoho,
kaw mmg cool pn.
bangga ah dgn kaw.
neway,
all the best keyh!
:D

merahh berkata...

hoho,
kaw mmg cool pn.
bangga ah dgn kaw.
neway,
all the best keyh!
:D

hakimansor berkata...

aku taw ko bley!!
org laen pon kan impressed ngan ko!
hebat gila ko weyh!
harap ko dapat g aussie!hehe

Lyla Muhamad berkata...

wow , congrats . klu aku da gagap2 dah nk jwb . haha . nyway , goodluck ! :))

cikdoktorfalsafah berkata...

cayalahh!
;)

abidkamaz berkata...

tengs babies ;) kalau kauorang dah taknak tengok muka aku kat msia, bolehlah doakan aku dapat pergi ke luar negara. hahahaa

nazura berkata...

eh, aku tak comment lagi ekh?t akboleh jadi nih. grr. haha, abid, aku suke tengok muka kaw kat msia tapi smoga dapat blaja overseas ye?

Catat Ulasan